آفت دهان یکی از مشکلات رایجی است که در همه افراد با هر رده سنی ممکن است رخ دهد. این مشکل اغلب در دهان و لثه ظهور یافته و با علائم مشخصی از قبیل درد، التهاب، قرمزی، تورم و تغییر بافت دهانی همراه میباشد. آفت معمولا روی زبان یا کنار لثه ظاهر میشود. این مشکل ممکن است به صورت موقت یا تکراری اتفاق بیفتد و دلایل متعددی همچون عفونتها، استرس، بیماریهای خاص و مصرف برخی از داروها سبب بروز آن میشوند.
- 1 دلایل بروز آفت دهان چیست؟
- 2 درمان سریع آفت دهان کودکان
-
3
برای درمان آفت دهان چه بخوریم؟
- 3.1 ۱. خداحافظی با آفت دهان توسط رب انار
- 3.2 ۲. عسل، یک ماده غذایی ارزشمند و درمانگر
- 3.3 ۳. جوش شیرین، درمان کننده فوری آفت دهان
- 3.4 ۴. ماست پروبیوتیک، ماده دارویی همیشه در دسترس
- 3.5 ۵. روغن نارگیل
- 3.6 ۶. ریحان، از سبزیجات موثر در درمان آفت و زخم دهان
- 3.7 ۷. بابونه و آلوئهورا، دو گیاه موثر و معجزهگر
- 4 درمان فوری آفت دهان با دارو
به صورت خودکار تا دو هفته پس از بروز آفت در دهان، این عارضه از بین میرود. اما وجود آفت در دهان برای بسیاری ناخوشایند است. جهت غلبه بر این مشکل میتوان از روشهای خانگی و دارویی بهره برد. در ادامه، راجع به آفت دهان کودکان و سپس در رابطه با روشهای نامبرده جهت درمان آفت دهان صحبت خواهیم کرد.
دلایل بروز آفت دهان چیست؟
دلایل متعددی را میتوان نام برد که موجب بروز آفت در دهان میشوند. یکی از علائم ظهور سرماخوردگی وجود آفت در دهان است. گاهی آفت با علائم درآمدن دندان عقل هم اشتباه گرفته میشود. از دیگر دلایلی که باعث بروز آفت در دهان میشود، میتوان به استرس و اضطراب، کمبود برخی از مواد مغذی مانند فولیک اسید، آهن و زینک، یا حساسیت به غذاهایی چون نوشیدنیهای گازدار، کافئین، گوجه، توت فرنگی، غذاهای تند و مرکبات اشاره کرد.
درمان سریع آفت دهان کودکان
همانطور که آفت دهان برای بزرگسالان یک چالش به نظر میرسد، برای کودکان نیز همینگونه است و آنها را بهانه گیر و عصبی میکند. پشت لب، داخل دهان، روی زبان و گونه، از جمله نقاطی هستند که آفت دهان رخ میدهد. به محض ظهور این مشکل در نقاط نامبرده میبایست نسبت به درمان سریع آفت دهان کودکان اقدام کرد، وگرنه مشکل بزرگتر شده و عواقب سنگینتری به بار میآید.
برای درمان آفت دهان در کودکان میتوان به چند روش متوسل شد. استفاده از داروها و یا ژل مخصوص آفت دهانی میتواند در حل این مشکل، موثر باشد. شستشو توسط آب و نمک هم سادهترین راه حلی است که وجود دارد. هیداراتسیون یا تامین آب مورد نیاز بدن کودک نیز کمک شایانی به درمان آفت دهان در کودکان میکند. به همین منظور کودکان میتوانند میوه و سبزیجات، نوشیدنیهای خنک و بدون گاز و مقدار فراوانی آب میل کنند که همگی باعث مرطوب نگه داشتن دهان و تقویت سلامت لثهها و دهان میشوند.
همچنین مصرف غذاهای ملایم و نرم (مثل پوره، ماکارونی، برنج شفته، سوپ و نان تست)، غذاهای غیرتند و غیراسیدی و ترش و مصرف مکملهای ویتامینی هم میتواند در درمان سریع آفت دهان در کودکان، موثر باشد.
اگر هر روز دندانها با استفداه از بهترین خمیردندان مسواک زده شوند، از بروز آفت پیگیری میشود.
برای درمان آفت دهان چه بخوریم؟
یکی از شیوههای مناسب جهت درمان آفت دهان، استفاده از روش درمان خانگی است. در این روش، برخی از فرآوردههای غذایی خاص، مورد توجه میباشند. مانند:
۱. خداحافظی با آفت دهان توسط رب انار
رب انار نه تنها یک چاشنی ترش و خوشمزه جهت تهیه و تدارک غذاهای ایرانی به شمار میآید، بلکه یک داروی طبیعی برای درمان بسیاری از مشکلات جسمی از جمله آفت دهان محسوب میشود. بنابراین برای درمان آفت دهان میتوانید از رب انار کمک بگیرید که با برخورداری از خاصیت ضدباکتریایی و ضدالتهابی، درد ناشی از آفت را تسکین بخشیده و همچنین قرمزی حاصل از زخم را از بین میبرد.
۲. عسل، یک ماده غذایی ارزشمند و درمانگر
عسل این ماده طبیعی و باارزش که حاوی عناصر و ترکیبات مغذی میباشد، آبی است بر آتش بسیاری از مشکلات جسمانی. بنابراین جهت درمان آفت دهان میتوان به آن امیدوار بود. این محصول دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی است و ضمن پیشگیری از ظهور عفونتهای ثانویه، به کاهش اندازه زخم کمک میکند. همچنین این ماده معجزهگر سبب کاهش درد و التهاب نیز میشود.
۳. جوش شیرین، درمان کننده فوری آفت دهان
جوش شیرین با برخورداری از خاصیت قلیایی، به مقابله با باکتریها پرداخته و اسیدیته دهان را کاهش میدهد. این ماده، بهترین داروی خانگی برای درمان آفت دهان است و دارای اثرات فوری میباشد. کافیست آن را با مقدار کمی آب غرغره کنید تا شاهد تاثیرات فوقالعاده باشید.
۴. ماست پروبیوتیک، ماده دارویی همیشه در دسترس
ماست تنها یک ماده غذایی نیست، بلکه یک محصول دارویی است که درمان آفت دهان را میسر میسازد. ماستهای دارای پروبیوتیک در حل این مشکل، موثر میباشند.
۵. روغن نارگیل
یکی از روغنهای گیاهی طبیعی که برای درمان آفت دهان پیشنهاد میشود، روغن نارگیل است که حاوی ترکیبات مفید مانند اسید لوریک میباشد. این ماده با برخورداری از خواص ضدباکتریایی، ضمن درمان آفت و زخم دهان، از پیشرفت آن جلوگیری میکند.
۶. ریحان، از سبزیجات موثر در درمان آفت و زخم دهان
یکی از سبزیجات معطر و پرطرفدار که تاثیر آن در رابطه با درمان آفت دهان به اثبات رسیده، ریحان میباشد که خواص ضدعفونی کنندگی قویای دارد. همچنین ریحان با برخورداری از خاصیت ضدمیکروبی، به زخم و آفت دهان خاتمه بخشیده و از ظهور دوباره آن جلوگیری مینماید. جوشانده برگ ریحان برای حل این مسئله، موثر میباشد.
۷. بابونه و آلوئهورا، دو گیاه موثر و معجزهگر
جوشانده بابونه نیز میتواند در درمان آفت دهان، موثر باشد. این محصول دارای خاصیت ضدمیکروبی و ضدعفونیکنندگی است و به همین دلیل باعث بهبود سریع زخمهای دهانی میشود. برای برخورداری از فواید آلوئهورا در جهت درمان زخم و آفت دهان، کافیست ژل درون برگها را داخل قاشق بریزید و به ناحیه موردنظر بزنید. پس از آن خواهید دید که زخمها سریعا بهبود مییابند.
درمان فوری آفت دهان با دارو
برای درمان سریع آفت دهان میتوانید علاوه بر روشهای خانگی، روشهای دارویی را نیز تست کنید. داروهای نامبرده برای درمان این مشکل، پیشنهاد میشوند:
۱. درمان آفت دهان با دیفن هیدرامین
استفاده از شربت دیفن هیدرامین میتواند به درمان آفت دهان در کودکان، کمک کند. این دارو در درمان فوری زخم ها موثر بوده و اثری از آنها باقی نمیگذارد.
۲. تتراسایکلین، بهترین دارو برای حل این مشکل
داروی دیگری که آفت دهان را درمان میکند، کپسول تتراسایکلین ۲۵۰ است که باعث درمان عفونت باکتریایی لثه شده و در نهایت، آفت را از بین میبرد.
۳. هیدرامین
داروی دیفن هیدرامین در دو نسخه بزرگسال و کودک عرضه شده که نسخه اول آن را میتوان برای درمان آفت در بزرگسالان استفاده نمود.
۴. آموکسی سیلین، از بینبرنده آفت های دهانی
آموکسی سیلین نیز موثرترین دارو در درمان آفت های دهانی محسوب شده و برای درمان عفونتهای باکتریایی کاربرد دارد. بسته به تجویز پزشک میتوان این دارو را به مدت سه الی هفت روز مصرف نمود و پس از آن شاهد بهبود زخمهای دهانی بود.